Öncelikle şu soruların cevaplarını bulalım. Tapu nedir, ne işe yarar? Tapu, özünde mülkiyet haklarını temsil eden ve bu hakları yasal olarak koruyan bir belgedir. Genellikle gayrimenkul, arazi veya tarla gibi taşınmaz varlıkların kime ait olduğunu gösteren belgedir. Tapu, bir anlamda mülkün resmi sahiplik belgesidir. Dünya üzerinde, türlü coğrafyalarda yasalar ve kurallarla farkılaşan birçok tür tapu bulunmaktadır. Peki bu durum Kuzey Kıbrıs’ta nasıldır? KKTC tapu türleri nelerdir? Gelin hep birlikte göz atalım.
KKTC tapu türlerini anlayabilmek için her şeyden önce Kıbrıs coğrafyasının tarihi geçmişini anlamak gerekir. Kıbrıs adası Güney ve Kuzey olarak iki bölgeye ayrılmıştır. Bu iki kesimi; güneyde Rum Kesimi, kuzeyde Türk Kesimi oluşturmaktadır. Kuzeyde bulunan Türk Kesimi, yani başka bir deyişle Kuzey Kıbrıs gelişen ve büyüyen yapısıyla ciddi anlamda yatırımcı akınına uğramaktadır. KKTC’de emlak yatırımı yapmanın avantajları göz önüne alındığında yatırımcı sayısı artmış ve niteliklileşmiştir. Kıbrıs Türk kesiminden mülk edinmek isteyen yatırımcılar KKTC’deki tapu türlerini merak etmektedirler. Öncelikle, uluslararası mülkiyet haklarının, hukuken önemli olduğunu ve Kıbrıs adasında mülkiyetlerin paylaşıldığını belirtmek gerekir.
Yatırımcılarımızla yaptığımız görüşmelerde bu konuda detaylı bilgiler vererek, kafalarındaki soruları yanıtlıyoruz. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üç tür tapu bulunmaktadır (Kıbrıs’ta tapuya Koçan denir), bu tapuların içeriği aşağıda açıklanmıştır.
KKTC Koçan Türleri
TÜRK KOÇANI
Türk koçanı adada en popüler tapu türüdür. Bunun nedeni, mülkiyet hakkının 1974 Barış Harekatı öncesi ve sonrasında da Kıbrıs Türklerine ait olmasıdır. Ancak, bu tapu türünün, tüm tapular içindeki oranı %13’tür ve dolayısıyla az miktarda bulunmaktadır.
Bankalar, Türk Koçanına kredi vermektedir. Bu tapu dışında, bir tapu almanın gelecekte tehlikeli olabileceği düşüncesi, sonraki tapu türlerini anlattığımızda göreceğiniz gibi doğru değildir.
EŞDEĞER KOÇAN
Savaş veya ayrılık yaşanan bölgelerde mübadeleler ve buna paralel mal değişimleri olmaktadır. 1974 Barış Harekatı sonrasında, Rum tarafında kalan mülklerine karşılık, puantaj usulüyle, Kıbrıs Türkleri mal takası yapmıştır. Bu tapu türüne Eşdeğer Tapu denir. Yine bu tür tapulara, bankalar kredi vermektedir. Bankalar gelecekte sorunlu olabilecek mülklere kredi vermez. Kuzey Kıbrıs’taki tapu türleri arasında en yaygnıdır. Yatırımcısı adına herhangi bir olumsuzluk oluşturmaz.
TAHSİSLİ KOÇAN
1974 Barış Harekatı sonrasında, adaya sonradan ve özellikle Türkiye’den yerleştirilen kişilere verilen mülkleri kapsar. Bu tür mülk alım satımıyla ilgili olumsuzluklar göreceli olarak sınırlıdır, çünkü adadaki mülkiyet hakları tanımlanmıştır.
Ancak, yine de yatırımcının bu konuda detaylı bilgilendirilmesi önemlidir. Özellikle kısa vadeli arazi alım satım işlemlerinde, bu yatırımlar yatırımcısına önemli katma değerler kazandırmaktadır. Tahsisli Koçan bir sözleşme veya akit değil, KKTC tarafından mülk sahibine verilen bir tapudur.
Bunlar, Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmayı düşünenlerin kesinlikle öğrenmesi tavsiye edilen bilgilerdir. Bunlarla birlikte KKTC’de yatırım yapmayı düşünenlerin merak ettiği birçok konu bulunmaktadır. Bunları başında gelen sorulardan biri de ”KKTC’de yatırıma en uygun bölgeler hangileridir?” sorusudur. Yazımızı ziyaret etmek için tıklayın.