Kuzey Kıbrıs’ta Yaşam

KKTC, Akdeniz’in en büyük 3. adası olan Kıbrıs’ın kuzeyinde yer almaktadır. Dolayısıyla sıcak bir Akdeniz iklimi bulunduran Kuzey Kıbrıs’ta yaşam, bir çok noktasıyla ayrıcalıklıdır. KKTC yatırımcılar, turistler, öğrenciler ve kalıcı olarak burayı ziyaret edenler için öncelikli konum haline gelmiştir. Eğitim olanakları, turistik çeşitlilikleri, tarihi karakteri ve rahat yaşam şartları ile burası giderek gelişen bir coğrafyadır. Bunlarla birlikte yeşil doğası ve masmavi deniziyle birlikte uçsuz bucaksız müthiş kumsalları, burayı ayrıcalıklı kılan özelliklerin başındadır. Gelişen ve büyüyen emlak sektörüyle birlikte artan yatırımcı miktarı, burayı bir yatırım cenneti haline getirmiştir. Peki KKTC nasıl bir yerdir? Gelin bu müthiş coğrafyaya hep beraber göz atalım!

KKTC İlçeleri

Kuzey Kıbrıs’ta altı bölge mevcuttur: Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele ve Lefke. Konuşulan ağızlardan yemeklere, flora ve fauna ile denizlere kadar Akdeniz tarihi ve kültürünün korunduğu en popüler bölgelerden biridir. Ayrıca bölgeler arasında özellikle yatırımcıların dikkat ettiği KKTC’de yatırıma en uygun bölgeler de mevcuttur. Tüm bu niteliklerin sağladığı yaşam konforuyla KKTC, öğrenciler için de müthiş bir konumdur. Zira uluslararası eğitim sağlayan üniversiteler bulunduran Kuzey Kıbrıs’ta yaşam güvenli, rahat ve eğlencelidir. Ayrıca yatırımcılar da öncelikli olarak KKTC’de yatırıma en uygun bölgeler konusunda

Кирения

Kıbrıs’ta yaşamın en ayrıcalıklı noktalarından biri Girne’dir. Liman kentlerinden biri olan Girne ve çevresi, antik limanı ve tarihi yapılarıyla Kuzey Kıbrıs’ın turistik merkezidir. Güneyde Beşparmak Sıradağları, kuzeyde ise muhteşem Akdeniz manzarasıyla çevrilidir. 6.000 yıllık geçmişiyle birçok Akdeniz medeniyetine ev sahipliği yapmış bu benzersiz şehir, doğal plajlara, serin sulara ve ılıman bir iklim şartına sahiptir.

Замок Кирении

Kentin savunmasını sağlamak amacıyla MS 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen kale, Orta Çağ’dan günümüze ulaşan muazzam yapısıyla Girne’deki farklı medeniyetler hakkında ziyaretçilerini geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Монастырь Беллапаис

Girne’nin doğusunda, Beşparmak Dağları’nın eteklerinde, derin bir uçurumun hemen kenarında bulunan manastır, Kıbrıs’taki gotik sanatın önemli bir örneğidir. Fransızca “Abbaye de la Paix” yani “Barış Manastırı” ismi zamanla değişerek günümüzdeki adını almıştır. İlk manastır binası 1198-1205 yılları arasında inşa edilmiş olup, günümüzdeki büyük kısmı Fransa Kralı III. Hugh tarafından (1267-1284) yaptırılmıştır. Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından, manastır Yunan Ortodoks Kilisesine devredilmiştir.

Bellapais Köyü

Manastır kadar etkileyicidir. Ünlü İngiliz yazar Lawrence Durell, 1953-1956 yılları arasında Bellapais’te bir evde yaşamış ve Kıbrıs’taki yaşam deneyimlerini anlattığı “Bitter Lemons – Kıbrıs’ın Acı Limonları” kitabında bu yere olan hayranlığını sık sık dile getirmiştir. Manastırın hemen karşısındaki Huzurağaç’tan yukarı doğru yürüyüşe çıkarsanız, meşhur İskenderiye Dörtlüsü’nün yazarı Durell’in evini görebilirsiniz.

Su Sporları

Doğal sahilleriyle Kuzey Kıbrıs’ın deniz ve kültür turizminin merkezi olan Girne şehrinde, su kayağı, dalgıçlık, şnorkelle yüzme gibi su sporlarını da deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca deniz paraşütünü de tercih edebilirsiniz.

Фамагуста

Kıbrıs’ın Yakın Doğu ve Avrupa arasında bir uğrak noktası olan bir diğer liman kenti Gazimağusa, tarihi yerleri ve dokunulmamış yapılarıyla muhteşem bir kültürel mirasa sahiptir. Gazimağusa’nın sahilleri, Kuzey Kıbrıs’ta yaşamı ayrıcalıklı kılan dünyanın en iyi bilinen plajları arasındadır. Mağusa’da düzenli olarak kültür ve sanat festivalleri düzenlenir.

Salamis Antik Kenti Salamis

Kıbrıs’ın başkenti olduğuna inanılan Tunç Çağı’nın sonlarına kadar uzanan tarihî bir kent olarak bilinir. Salamis Harabeleri, genel görünümüyle Efes’i anımsatır ve ilk kalıntıların 11. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Bu alanda, Gimnazium, Tiyatro, Roma Villası, Kampanometra Bazilikası, Aya Epiphanios Bazilikası, Su Deposu, Taş Forum ve Zeus Tapınağı gibi yapılar bulunmaktadır.

Lala Mustafa Paşa Camii

Lüzinyanlar döneminde 1298-1312 yılları arasında inşa edilmiştir. Akdeniz dünyasının en güzel Gotik mimari örneklerinden biridir. Yapının önünde bulunan tarihi cümbez ağacı, adanın kuzeyinde nadir bulunan tropikal bir incir türü olan Ficus Sycomorus’tur. Bu ağaç, inşaata başlandığı zaman dikilmiş ve katedralle aynı yaşa sahip olduğuna inanılmaktadır. Dolayısıyla en az camii kadar önem taşımaktadır.

Otello Kalesi

Lüzinyanlar tarafından 14. yüzyılda limanı korumak amacıyla inşa edilmiştir. Derin hendeklerle çevrili bu kale, Kara ve Deniz kapılarını koruyarak, surlarla çevrili kentin ana giriş kapılarından birini oluşturur. Kale, kuleler ve topçu bataryalarıyla dolu koridorlardan oluşur. Girişinin hemen üstündeki mermer kabartmada, Venediklilerin arması olan St. Mark’ın kanatlı aslanı ve altında, kaleye ismini veren kaptan Nicolo Foscarini’nin adı bulunmaktadır. Kale adını, Shakespeare’in yazdığı trajediden almaktadır. Oyunun kahramanı olan Othello’nun hikayesi, “Kıbrıs’ta bir liman kentinde” geçmektedir.

Bilinmesi Gerekenler

İklim

Kıbrıs’ta tipik Akdeniz iklimi yaşanır. Yaz aylarında sıcak ve kısmen kurak bir hava hakimken, kış aylarında ise ılık ve az yağışlı bir dönem yaşanır. Bitki örtüsü genellikle kendine özgü makiliklerden oluşur. Kuzey Kıbrıs yaşamı genellikle yılın en az 300 günü güneşli ve açıktır. Ayrıca ortalama sıcaklıklar yaz aylarında 20-30 °C, kış aylarında ise 5-15 °C arasında değişiklik gösterir.

RU

Kuzey Kıbrıs’ın resmî dili Türkçedir. Ancak, halk arasında yaygın olarak kullanılan dil Kıbrıs ağzıdır.

Yemek Kültürü

Kıbrıs, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden KKTC, bu medeniyetlerin kültürlerine ait yemekleri de bünyesinde barındırır. Kıbrıs’ta yaşamı tatlandıran mutfağının en tanınmış yemekleri arasında hellim, şeftali kebabı, molehiya, kolakas, tarhana, fırın makarnası ve sini katmeri bulunur.

Toplu Taşıma

Kuzey Kıbrıs’ta yaşam için şehirler arası seyahatlerde en yaygın ve uygun fiyatlı ulaşım şekli otobüslerdir. Sabah 06:30 ile akşam 21:00 saatleri arasında her yarım saatte bir duraklardan geçen otobüslerle Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve Lefkoşa arasında seyahat edilebilir.

Girne-Lefkoşa arası yolculuklarda en çok tercih edilen otobüs firması Kombos, Lefkoşa-Gazimağusa arasında ise İtimat, Lefkoşa-Güzelyurt arasında ise Çimen firmasıdır. Bu firmaların internet sitelerini ziyaret ederek rezervasyon yapabilirsiniz.

Şehiriçi ulaşım için ise günlük yaşamda en çok kullanılan yöntem dolmuşlardır. Bulunduğunuz yerdeki terminallerden veya güzergah üzerindeki duraklardan otobüs veya dolmuşları kullanabilirsiniz.

Elektrik

Kuzey Kıbrıs’ta elektrik voltajı Türkiye’deki gibi 220/240V AC 50Hz’dir ve üç girişli prizler kullanılmaktadır. Ayrıca elektronik cihazlarınızı kullanabilmek için marketlerden ikili prizleri üçlü prize dönüştüren adaptörleri uygun fiyata temin edebilirsiniz.

Trafik

Kuzey Kıbrıs’ta trafik, diğer Avrupa ülkeleri gibi sağ şeritten akar. Bu nedenle araç kullanırken veya yaya olarak hareket ederken dikkatli olunması önemlidir.

Saat

KKTC’de yaşam yaz aylarında UTC +3, kış aylarında ise UTC +2 saat dilimine göre devam etmektedir.

Telefon

KKTC telefon kodu +90 veya 0090’dır. Sabit hatlar için +392 kodu kullanılır. En yaygın kullanılan operatörler arasında KKTCell ve Telsim bulunmaktadır.

Hastaneler

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi- Lefkoşa: 0392 228 54 41-223 24 41
Dr. Akçiçek Devlet Hastanesi- Girne: 0392 815 22 66
Gazimağusa Devlet Hastanesi- Gazimağusa: 0392 366 28 76-366 53 28
Cengiz Topel Devlet Hastanesi- Lefke: 0392 723 63 29-723 63 51

Acil Numaralar

Полиция: 155
Скорая помощь: 112
Пожарная служба: 199
Лесных пожаров: 177

Posta Kodu

Yurtdışından gelen postalar için adresin sonuna “99010” posta kodu eklenmelidir. Örneğin: “Telefon Numarası, Ad-Soyad, Sokak İsmi, Kapı Numarası, Bölge İsmi, Lefkoşa, KKTC, 99010. Mersin 10, Türkiye.”

Para Birimi

KKTC’nin resmî para birimi Türk Lirasıdır. İkinci olarak en yaygın kullanılan para birimi Euro’dur. Böylelikle Mağaza ve marketlerde hem Türk Lirası hem de Euro ile alışveriş yapabilirsiniz.

Kısacası, KKTC’de yaşam birçok noktasıyla büyüleyicidir. Tarihi dokusu, doğası, eğitim olanakları ve gelişen yapısıyla burası ayrıcalıklı bir konumdur. Yatırımcıların da öncelikli tercihi haline gelmesinin sebepleri bunlardır. Bu tercihlerinse aynı zamanda sağladığı bazı avantajlar da bulunmaktadır. Ayrıca KKTC’de Emlak Yatırım Yapmanın Avantajları yazımıza göz atabilirsiniz!