Prefabrik evler son yıllarda popülerlik kazanan konut tiplerinden biridir. Bu evler fabrikalarda önceden üretilen ve montajı yapılan modüler yapılar olmaktadır. Ancak bu evlerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu yazıda prefabrik konutların güvenliği, avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi vereceğiz.
Prefabrik Ev Güvenli mi?
Prefabrik konutların güvenliği, kullanılan malzeme ve işçiliğin kalitesine bağlıdır. Bu türden evlerin yapımında çelik ve PVC karışımlı malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler hafif ve esnek yapıdadır. Bu sayede prefabrik konutlar deprem gibi doğal afetlere karşı bir önlem olarak düşünülmektedir. Genel olarak prefabriklerin yangın güvenliği de yüksektir. İmalatında kullanılan malzemeler ısıya, suya dayanıklı ve çevreye zarar vermeyen yapıdadır. Prefabrik evlerin güvenliği için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Üretici firmayı iyi araştırmak gerekir. Üretici firmanın kalite belgeleri, referansları ve garantisi olup olmadığına bakmak gerekir.
- Evin kurulacağı arsanın zemini sağlam olmalıdır. Zemin etüdü yapılmalı ve gerekli izinler alınmalıdır.
- Prefabrik evin montajı sırasında profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Montaj sırasında vidalama, kaynaklama ve izolasyon gibi işlemlere dikkat edilmelidir.
- Evin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Çatı, duvar ve pencere gibi yerlerde oluşabilecek çatlaklar, sızıntılar ve deformasyonlar zamanında onarılmalıdır.
Prefabrik Konut Avantajları Nelerdir?
Bu tür evlerin avantajları şunlardır:
- İnşaat süresi kısadır. Ortalama bir prefabrik bir konut 15-30 gün içinde kurulabilmektedir.
- Prefabrikler ucuzdur. Ortalama bir prefabrik ev fiyatı 100 bin TL ile 300 bin TL arasında değişmektedir.
- Prefabrik konutlar portatiftir. Yerini değiştirmek istediğinizde taşınma ve başka bir yerde kurulum yapma şansına sahipsinizdir.
Prefabrik Evlerin Dezavantajları Nelerdir?
Bu tür evlerin en önemli dezavantajları şunlardır:
- Ömrü kısadır. Bu tür konutların sıklıkla duyduğunuz dezavantajı kullanım ömürleri ile ilgilidir. Prefabrik bir evin ömrü betonarme konutlara göre daha kısa olsa da kullanılan malzemelerin kalitesi ve bakımınıza göstereceğiniz hassasiyet ile bu süreyi uzatmanız mümkündür.
- Esneyebilir. İki katlı prefabrik bir konutlarda esneme sorunu olabilmektedir. Özellikle ikinci katta esneme sorunu bu türden ev sahiplerinin şikâyet ettiği bir durumdur. Bunun temel nedeni, üreticilerin daha ucuz fiyatlar sunmak için bazı malzemelerde kesinti yapması olarak görülmektedir. Bu konuda dikkatli olmakta fayda vardır.
- Yalıtımı yetersiz olabilmektedir. Prefabrik evlerin bir diğer dezavantajı da yalıtımları ile ilgilidir. Prefabrik konutlarda ses yalıtımında kullanılan malzemeler iyi olmadığında odalar arasında seslerin duyulması mümkün olmaktadır. Bu noktada iyi bir yalıtım için seçeceğiniz duvar kalınlığına ve duvar panelleri arasında kullanılan malzemeye dikkat etmelisiniz. Duvar panelleri arasında danstı yoğunlukta strafor kullanılması dikkat etmeniz gereken teknik detaylardan biridir.
- Rüzgâr veya yağmurdan etkilenebilmektedir. Prefabrik evlerin yağmurlu ve rüzgârlı havalara dayanıklı olmadığını sık sık duymuşsunuzdur. Bu durum da yine kullanılan malzemenin kalitesine göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Özelleştirme için sınırlı seçenekler sunabilmektedir. Prefabrik evler tipik olarak toplu üretilecek şekilde tasarlanmakta, bu da özelleştirme için sınırlı seçenekler olabileceği anlamına gelmektedir. Prefabrik konut alırken istediğiniz renk, model ve boyutu bulamayabilirsiniz.
Prefabrik ev almak isteyenler için avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurarak karar vermek önemlidir. Prefabrik konutlar hızlı, ucuz ve dayanıklı konutlar sunsa da birçok farklı sorunla karşılaşılması mümkündür. Bu nedenle bu tür bir ev alırken üretici firma, arsa, malzeme ve montaj gibi konularda dikkatli olmak gerekir. Bununla birlikte prefabrik bir konutun betonarme bir konutun dayanıklılığına asla sahip olmadığı da bilinmelidir.