KKTC emlakçı komisyon oranları Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası ile belirlenmiştir. Bu yasa, emlakçıların alım satım ve kiralama işlemlerinde uymaları gereken usul ve esasları düzenler. Genellikle komisyon oranları gayrimenkulün satış veya kiralama bedeline göre hesaplanır. Emlakçı komisyon oranları hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
Emlakçı Komisyon Oranları Nasıl Hesaplanır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere emlakçı komisyon oranları gayrimenkulün satış veya kiralama üzerinden hesaplanmaktadır. Yasaya göre belirlenen emlakçı komisyon oranları şu şekildedir:
Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde beşinden fazla olamaz. Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılmaktadır. Yani alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı en fazla yüzde iki buçuk komisyon alınabilmektedir.
Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz. Hizmet bedeli iş sahibi ile kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılmaktadır. Yani kiracıdan ve ev sahibinden ayrı ayrı en fazla bir aylık kira bedeli komisyon alınabilmektedir.
Emlakçı komisyon oranlarının hesaplanmasında katma değer vergisi de dikkate alınmalıdır. Katma değer vergisi oranı yüzde 18 olarak uygulanır. Örneğin; 500 bin TL’lik bir gayrimenkulün satışında emlakçının alacağı komisyon şu şekilde hesaplanmaktadır:
Alıcıdan alınacak komisyon: (500.000 x 0,025) + (500.000 x 0,025 x 0,18) = 14.750 TL
Satıcıdan alınacak komisyon: (500.000 x 0,025) + (500.000 x 0,025 x 0,18) = 14.750 TL
Toplam komisyon: 14.750 + 14.750 = 29.500 TL
KKTC’de Emlakçılık Nasıl Yapılır?
KKTC emlakçı olmak isteyenlerden belirli şart ve koşulları yerine getirmesini talep etmektedir. Bu şartlar şunlardır:
- KKTC vatandaşı olmak;
- 21 yaşını doldurmuş olmak;
- En az lise veya dengi okul mezunu olmak;
- Bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmak veya rüşvet, hırsızlık dolandırıcılık, sahtekarlık, irtikap, ırza geçme, hileli iflas ve benzeri yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkûm olmamış olmak;
- Son iki yılda çek yasağına girmemiş olmak;
- Gelir ve Vergi Dairesinden temin edeceği vergi borcu olmadığına dair belgeye sahip olmak; ve
- Herhangi bir Tapu ve Kadastro Dairesi memuru ile evli olmamak veya birinci derece akrabalık bağı olmamak.
Bu şartları yerine getiren kişi veya kuruluşlar, Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasasına uygun olarak emlakçılık yetki belgesi alabilirler. Emlakçılık yetki belgesini her yıl yenilemek zorundadırlar. Emlakçılık faaliyetlerini sadece emlakçılık yetki belgesi olan kişi veya kuruluşlarla yapabilirler.