KKTC’de Kira Sözleşmesi Günümüzde ev kiralamak hem mülk sahipleri hem kiracılar için birçok problemin başlangıcı olabilmektedir. Bu problemlerin ortaya çıkmasının altında yatan en büyük sebep ise yanlış yapılmış kira sözleşmeleridir. Kiracı ve ev sahiplerinin süreç içerisindeki tüm haklarını korumak üzere hazırlanan. Bu sözleşmeler bazen hiç yapılmamakta veya hatalı bir biçimde hazırlanmaktadır. Peki, doğru ve kapsamlı bir kira sözleşmesi nasıl olmalıdır?
Kira Sözleşmesi Nedir?

Bir diğer adı da kira kontratı olan kira sözleşmesi. Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzalanan yazılı belgelerdir. Bu belgeler kiralanan mülke dair birçok bilgiyi içerdiği gibi mülkün kullanımına dair çeşitli koşulları da kapsamaktadır. Bunun yanı sıra kiralayan ve kiracı arasında finansal anlaşmalar da kira kontratları ile koruma altına alınmaktadır.
KKTC’de Kira Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
KKTC’de Kira Sözleşmesi İlk olarak ev sahibi de olsanız. Kiracı da olsanız verilen sözlerin yazıya dökülmediği sürece bir değeri olmadığını bilmeniz gerekir. Bu sebeple ileride sizi yoracak büyük mağduriyetler yaşamamak için kira sözleşmesi hazırlamaktan kesinlikle kaçınmamalısınız.

KKTC’de Kira Sözleşmesi
O halde kira sözleşmesi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenlere bir göz atalım.
- Kıbrıs’ta Kira Sözleşmesi teslim edilen konutun detaylı adresi, tipi ve özellikleri açık bir şekilde belirtilmelidir. İmzalayan tarafların kimlik bilgilerini içeren belgelerin kontrata eklenmesi gereklidir.
- Kiralanan mülkün ne zamana kadar kiralandığı. Sözleşmenin geçerlilik süresi ve kira ödeme tarihleri kesin olarak yazılmalıdır.
- KKTC’de Kira Sözleşmesi için ödeme dönemlerinin yıllık veya aylık olarak mı belirlendiğini belirtmek mantıklı olacaktır.
- Kira bedeline yapılacak yıllık zamların miktarı belirtilmelidir ancak unutmamalısınız ki bu rakam belirlenen yıllık. TÜFE oranının üzerinde olamaz.
- Kiralama sürecinde kullanımdan kaynaklı masrafların (elektrik, su, doğalgaz vb.) kimin tarafından ödeneceğini belirtilmelidir.
- Eşyalı veya eşyasız fark etmeksiniz kiraya verilen ev içerisindeki bütün demirbaş ve eşyaların bir listesi kontrata eklenmelidir. Bu eşya veya demirbaşlarda oluşacak zararın kimin tarafından, ne şekilde karşılanacağı da açıkça belirtilmelidir.
- Kira depozitosu mevcut ise sözleşmede bu miktarın ne kadar olduğu yazılmalıdır.
- Belirtilen parasal değerler rakam ve yazı ile gösterilmelidir.
- Kiracıya ve ev sahibine teslim edilmek üzere kira sözleşmesi iki kopya olarak hazırlanmalı ve ıslak imzalı olmalıdır.